LATVIJAS DABAS MĀTES DĀVANA – SMILTSĒRKŠĶU PRODUKCIJA

Smiltsērkšķis ir viena no dabas bagātībām ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām.

21.gadsimtā var pavisam viegli aizmirst par to, ka mums apkārt ir atrodami dažādi vērtīgi augi, kuri, iespējams, pat aug netālu no mājām. Smiltsērkšķu popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Šīs ogas var lasīt paši, un var iegādāties to izstrādājumus tirgū vai veikalos, un tālāk tos izmantot pēc sirds patikas. Smiltsērkšķu ogas un to produktus ir iespējams iegādāties arī internetā.

SMILTSĒRKŠĶU PIELIETOJUMS KULINĀRIJĀ.
Jau senajos laikos smiltsērkšķu ogām bija plašs pielietojums – medicīna, skaistumkopšana, pārtika. Ja runa ir par izmantošanu uzturā, to pielietojumu atradīsiet gan desertu, gan pamatēdienu gatavošanā. Ogas var ēst tā pat vien, tikai jāatceras, ka tās ir skābenas, vai arī izmantot kā pildījumu pankūkās, gatavot dažādus dzērienus, sakaltēt. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Kā lielu daļu citu skābeno ogu, tās var izmantot arī pamatēdienu pagatavošanai. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ja runājam par smiltsērkšķu sagatavošanu ziemai, nedrīkst nepieminēt konservējumus, eļļas, ievārījumus un daudz ko citu, ar ko našķoties gada aukstākajos mēnešos.

KĀDU PRODUKCIJU IR IESPĒJAMS PASŪTĪT?
Smiltsērkšķu sula un smiltsērkšķu eļļa ir populārākie, no smiltsērkšķiem gatavotie produkti. Šos produktus var izmantot ne tikai gatavojot, bet arī lai lutinātu savu ādu stiprinātu imunitāti. Produkti parasti ir nopērkami koncentrētā veidā un uz kopējo maltītes pagatavošanas reizi, ir nepieciešamība izmantot pavisam nelielu daudzumu. Ogas, eļļas, sulas un pat saldēti sulu kubiņi ir nopērkami dažādos tilpumos un pērkot vairumā, vienmēr ir pieejama zemāka cena par vienību. Cenas ir dažādas – puslitrs sulas maksā, aptuveni, 3,50 eiro, savukārt eļļa, aptuveni 7-8 eiro par 250 mililitriem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *